Tuesday, July 5, 2011

Umrah 2011

Salam sejahtera ke atas kamu semua.

sekian lama telah ditinggalkan blog ini,atas komitmen terhadap perkara lain,kini telah terbuka hati untuk berkongsi gambar dari tanah suci Makkah dan Madinah. Kali ini akan diterangkan sedikit sebanyak tentang details gambar2 tersebut, agar kalian juga mengetahui,dan jika berkesempatan ke sana,insyaallah,dapat pergi dan melihat sendiri tempat2 berkenaan. 

*oh,saya akan post gambar2 makkah dahulu,madinah kemudian,ade kesibukan kerja sedikit*

kami bertolak dari johor bahru melalui tuas ke changi airport. pakej changi>jakarta>jeddah>makkah>madinah


this is changi airport. the coolest airport even lagi cantik dari KLIA, dan kalau anda selalu menonton astro,ade diceritakan kehebatan airport ini

jakun! cubaan mengambil gamba dari ketinggian hanya 1000 kaki di atas singapore

ini di jakarta airport. masih mengekalkan ketradisionalannya!

see! very the classic one!


oh ini gamba pertama ketika tiba di hotel. di sini 1 SR(saudi riyal) lebih rendah dari 1 RM...tapi makanan still agak mahal

pukul 5 pagi di sana,dah cerah dah.. ade flea market menjual pelbagai barang,dan sebelum dihalau oleh guard jalanan,sempat lagi menjual buah2an

buah pic. first time rase buah ini segar dari ladang, harga satu pack 10SR. tak mahal mana.

di Makkah, area2 berhampiran pintu utama, banyak pembinaan hotel baru berlaku,resulting in jalan yang berhabuk dan berdebu all the way to masjidil haram..lagi setahun dua,mungkin tempat ini akan lebih bersih dan lebih banyak hotel baru tumbuh bagai cendawan.

melakukan umrah wajib,dengan tahalul botak licin. terus laju laju mencari kopiah.haha. oh,harga kopiah di sini sangat murah.semua lain pon murah.yang ini baru 2SR.

rasenye tower kat blakang tu nama dia Makkah Clock Royal Tower Hotel. antara yang tertinggi sebelum burj di dubai.

fakta: orang arab agak jakun dengan slr. mereka menganggap pemilik slr,yang mostly di sana banyak dari malaysia,adalah sangat kaya.lol.dan harga kamera kat sana juga agak mahal. mahal seribu dari kita.wow.itu sangat mahal!

my bro, with muke2 arab sedikit. ini adalah headgear rasmi pak arab. mungkin melambangkan status juga.

fakta : pak arab sangat suke degan slr. mereka akan ada auto-posing,macam kita ada auto-focus bila kamera dihadapkan kepada mereka.lol.

ini jalanan di depan hotel.waktu ini sekitar 6 pagi. waktu free untuk berjalan,jika tidak ke masjid, adalah dari lepas subuh hingga ke zuhur.


konon2 mahu shoot gamba ala street sedikit

see? makanan harian, kebab sayuran berharga 2-4SR..bukan selera saya.haha

kedai kurma di kawasan makkah. banyak kan?

hari kedua.jalan2 sekitar makkah.tapi tak ingat nama bukit ini



on the way to see mina, arafah dan sebagainya. saya suka gamba ini.diambil dari dalam bas. kambing yang makan ape ntah.one of my fav.

itu railway ye! yang terbaru hampir 90% siap.jemaah haji lepas ni adalah jemaah pertama merasmikan sistem keretapi pertama di sini.

arafah bermula di sini. arafah adalah tempat wukuf ketika musim haji. ketika hari2 biasa,ia lengang,tiada satupun manusia berkeliaran.

unta pertama menyambut kehadiran kami di jabal rahmah

jabal rahmah adalah tempat pertemuan adam dan hawa yang pertama setelah dikeluarkan dari sorga.di sini adalah tempat yang mujarab untuk berdoa untuk cepat bertemu jodoh.ameen.hehe

perjalanan ke atas jabal rahmah. ini keadaan biasa di mana2 pon di sini. 

berdoa menghadap batu putih itu sudah cukup.tidak perlu menyentuh.

di keliling batu putih. banyak orang menjual barang.

perjalanan turun ke bawah jabal rahmah

di sini,boleh menaiki unta dengan 5SR satu kapala. 

unta rebel!!

selamat tinggal jabal rahmah!

setesen keretapi yang saya bagitau awal tadi. 

toyota. kereta paling banyak ditemui di sini.

ini masjid ja'ranah. 21km dari makkah. tempat kedua terdekat setelah tana'im,6km untuk mengambil miqat untuk umrah sunat

market2 di makkah

very the london one!



ayam golek : 14SR



air yang merah itu rasa sebijik redbull. air tenaga.hanya 2SR yang bawah sekali 3SR yang air kotak 1SR. murah2!

my mama and 3 adiks perempuan.sama tinggi dah! haha 

1 comment: