Monday, December 31, 2012

Cuti Cuti Indonesia!

let's necro thread this photo blog! 

okay.

this is my big family vacay in 2012, dan kami dapat menenangkan fikiran lah sangat di bandung. yeah.

enjoy ma pic yaw!

 salah satu keawesomean bandung adalah rangkaian hotel nya yang sangat menarik pun untuk didiami disamping harga yang terbaik kena dengan saiznya. menginap di Aston Tropicana adalah termasuk dalam pakej kami. okay. jalan jalan di persekitaran dulu.
 cerita nak dijadikan, daku kealpaan untuk membawa CF card untuk kamera antik daku,lantas membeli akan daku CF yang baru. harganya murah bangat sih bandingan di Malaysia. dan kealpaan untuk membawa card reader juga punca gamba yang sedikit sahaja untuk 3 hari kami di sini. *apapuntakbole* .. oh ini perjalanan di CiWalk. nama tempat ini Cihampales,dan ini macam tempat tersetailo-muda-mudi-datang-instagram-bagai-sambil-kembung-pipi
 ketika ini mall sedang obral gede. google translate pliz. so,usha usha an gitu aja deh! ini luar CiWalk.
ini depan pintu masuk CiWalk. sangat cantik pokok ini.

 keluar dari Ciwalk kami jalan jalan riki kawasan sambil terlihat kedai kerepek yang adoi banyak nye dia goreng kan pun. lantas membeli akan kami makanan itu sementelahan menunggu akan kebolehcheckinan kami akan ke bilik suite yang hebat itu.
  .
.
.
.
ini adalah view dari suite kami. sangat hensem juga.
 setelah rehat lebih kurang halal, kami berjalan lagi,mencuci mata,mengenal tempat orang, dan ini adalah shot shot awesome di tempat ini.
menerangkan tentang kepelbagaian teknik mencari rezki. manusia ini mempunyai skil yang sangat awesome. tapi sangat creepy hasilnya.

 ini pula teksi, atau di malaysia, daku memanggil prebet sapu. di indo, ia dipanggil Angkutan Kota. warna van adalah mengikut kawasan. abang besar kawasan ini sukakan ungu,makanya,kaler vannya ungu.
 teknik negosiasi adalah sangat krusial di sini, kerana manis mulut amat diperlukan,manis muka nomornya dua ya pak. ini kerana harga akan mengikut kesedapan mulut mereka, yalah,tiada jabatan seperti kita mahu menetapkan harga itu dan ini. rasa kau kaya, kalau tinggi di minta,bagi jelah kan? lulz.

 pak negosiasi misi perlancongan kami. masih single. lulz

keadaan di dalam pawanca ini. kamu rasa ini kurang selesa? ha sukurlah kita punya segala senang di malaysia. di sini,tak ramai berbadan besar seperti kami. kurang makan kurasa.

 kan daku sudah bilang. mereka kreatif mencari rezeki. ini antara penghibur jalanan yang bersuara judika. sangat sedap. kalau tak sedap takpe,ini sedap. kalau AF di malaysia,mudah mudah saja ditapaunya. serius tahi.
 terasa macam zaman dolu dolu pulak kan. untunglah daku tengah mengeksplor efek dan teknik baru. kadang kadang kena research jugak sekali sekala. lulz. ini adalah heritage, tempat di mana brand besar besar di kumpulkan untuk jualan. harga mahal duh...
 abang bermuka jepun ini sangat awesome skil nya. ini booth penjualan parfum, atau minyak wangi. segala apa yang ada di rak itu,ada di pasaran. cumanya, mereka sangat power. berhidung super sensitif menghafal bau seperti kita menghafal sifir.
 ini The Secret. butik menarik yang hiasan dalamannya memang awesome. untuk para gadis dan jejaka metropolitan.


hari ke dua. negosiasi kembali. ini untuk tujuan yang jauh sedikit.

Day 2 : Pasar Baru

ini adalah angkutan kota kawasan lain
 terdapat view yang best seperti ini, sangat mahal harganya. boleh shoot wedding kalau di malaysia
 Pasar Baru. lebih kurang pasar lambak biasa di negara kita, tapi harga lebih murah dan awesome. lagi sekali,ilmu negosiasi amat krusial di sini.

 ini view di bahagian luar, di jalan masuk ke paso baru. tempat ini lebih menyerupai paso Cabang Tiga di Ganu Kite. tetapi separa aircond. kepada yang menjaga kesihatan adalah tidak digalakkan naik kerana peratusan smokers tegar yang sangat tinggi di dalam. 
 masta negosiator kami. bernegosiasi dengan gaya abang kawasan.
 setelah terpisah dari group besar,kami melarikan diri ke kawasan lain sambil melihat kawasan.

 satu kebanggaan saya terhadap orang orang di sini. mereka hebat dari segi pembikinan model skala besar. dengan selamba mereka membuat gaya pengiklanan seperti di atas. kagum.
 teknik mencari rezeki gaya agung.
 ohsem bukan. di sekitar Cihampales, terdapat beberapa kedai dengan tema superhero. ada suparman,sepaileman,ironman,flashman,catwumen dan pelbagai lagi superhero yang diambil bagi menjadi penarik ke kedai mereka.
baju di sini murah bangat. jadi jika ingin kemari, bawa uang secukupnya,dan teknik negosiasi level up ke 99 ya!
ini adalah view kesibukan kota cihampales.
.
.
.
.

Day 3 : Tangkuban Perahu yaa bukk!!

 ini adalah stesesn minyak.
kelihatan reger minyak kunin di situ Rp 4500. mari berkira kira. Rp1000 bersamaan kurang lebih 30 sen kita. jadi minyak tak mahal sangat lah kot. alah beza sikit je. 
 stereng buat sendiri tu boh!
 it took approx. 1 hour to go to TP from cihampales. jalan lebih kurang ke cameron highlands lah dah hujung hujung
 ada gap antara kampung dan hutan tebal. damn awesome!
 okay da sampai ke puncak. belakang itu kawah besar gunung berapi di sini. kalau jatuh kompem berkabung satu famili.
 gambar yang ada daku di dalamnya adalah di shoot oleh petugas rasmi kawasan ini.
 ini adalah petugas itu, dan itu adalah pokok apa ntah yang daku lupa namanya. warna kulit itu adalah warna yang berubah setelah letusan gunung berapi yang terakhir pada 1959.
 ini adalah hasil dari teras sejenis pakis di sini.sangat cantik dan mahal gila kot!
 tangkuban perahu bermaksud perahu yang telangkup/terbalik. diperoleh namanya dari rupa banjaran seolah olah perahu yang terbalik. sejarahnya (myth) boleh didapati di wikipedia. ini adalah point paling atas yang boleh melihat kawah ratu (biggest) dan kami mahu melihat kawah kecil di bawah. dengar macam mudah,sekali jauh amat di bawah sana.

 ini point rehat pertengahan. kelihatan kawah kecil dari sini.

 ini panorama view dari tempat pertengahan kami. yang bottom left itu kawah kecil,tempat kolam air panas. yang di sana itu ada sedikit view sawah padi.


tiba di dasar. iaitu kawah domas. 

 muke senyum palsu kerana di punggung ada wap panas yang boleh memasak telur hanya dengan rendaman selama 15 saat. watdafff. panaih habaq hang!
 katanya debu gunung. tak pasti. khasiat agung terhadap kulit.

 okay tamat sudah percutian ini. ia diakhiri dengan siri ceri beri selama 4 hari. terimakasih bandung,sumpah tamao datang lagi.
No comments:

Post a Comment